Studietrip Milaan

Donderdagochtend 16 februari vertrokken we met een groep van 19, allemaal keurig op tijd, richting het iets zonnigere Milaan. Op Schiphol kregen we het programmaboekje en de voorpret voor de komende dagen kon nu echt beginnen! De Studietripcommissie had nog wat zorgen over het hostel, wat de naam ‘Scream House’ droeg, maar dat was helemaal in orde en na ons daar in het net gehesen te hebben, bezochten we als eerste activiteit de Kamer van Koophandel – afdeling Arbitrage. Erg leuk om te horen hoe anders de rechtsgang in Italië verloopt, vooral qua tijdsduur, en hoe zij daar als KvK bij assisteren. Die avond vonden we bij toeval een restaurant groot genoeg om met de hele groep gezamenlijk van onze eerste Italiaanse pizza’s te genieten.

De vrijdagochtend begon met een stadswandeling van de meest enthousiaste tourguide ooit: Marco. Deze rasechte Milanees heeft ons met anekdotes en prachtige verhalen een stukje van zijn stad laten zien. ’s Middags waren we welkom op het Nederlands consulaat-generaal en hebben we onder leiding van ING’s Global Head of Sustainability aan de onderhandeltafel gezeten als partijen betrokken bij een moeilijke keuze – met knipoog naar de nieuwsberichten omtrent de Dakota Pipeline. Die avond leerden we Milaan op een andere manier kennen middels een kroegentocht, inclusief fanatiek tafelvoetbalspel en Italiaanse mannen van middelbare leeftijd.

De zaterdag begon rustig met wat vrije tijd, wat in deze Italiaanse modehoofdstad geen overbodige luxe is. In de middag brachten we het langverwachte bezoek aan de Dom na dagen van buitenaanzicht: ervoor in de rij – heel lang-, erin –heel groot- en erop –minder hoog dan verwacht-. Uiteraard erg leuk maar vooral ook een goed moment voor wat groepsfoto’s! Die zaterdagavond was er een heerlijk driegangenmenu voor ons geregeld in een restaurant wat ook erg populair bleek onder de locals: er stond zelfs een rij.

Zondagochtend brachten we een bezoek aan het Museo Nazioanale della Scienza e dellla Technologio Leonardo Da Vinci. Daar waren alle uithoeken van de technologie te herkennen: wetenschappelijk onderzoek, ruimtevaart, scheeps- en vliegtuigbouw, radio & televisie – alles! Daarop volgde een laatste momentje vrije tijd om wat souvenirs te kopen en van zo’n heerlijke, Italiaanse koffie voor 1 euro te genieten, voordat we weer naar Nederlandse bodem terugkeerden. Ik heb enorm genoten van deze studietrip en leuke, nieuwe mensen leren kennen. Dankjewel aan de Studietripcommissie en het Molengraaff Dispuut voor deze reis!

– Renee van de Wetering