MD-Masterclass Vaardigheden – Onderhandelingstraining Linklaters

Het voordeel van een kantoorbezoek is dat iedereen gekleed is in pak of mantelpak. Mocht je niet weten waar ‘Leonidas’ zit – een luxe bonbonzaak op Utrecht Centraal nabij spoor 8, voor de liefhebber – dan is het handig dat je kunt afstappen op het deftigst uitgedoste groepje mensen op het hele station wat zich daar verzameld had om richting de Zuidas af te reizen. Voor mij was de MD Masterclass Vaardigheden de eerste échte activiteit die ik met het Dispuut ondernam. Na het, voor de Utrechtse rechtenstudent, welbekende reisje naar de Zuidas per geel-blauwe limousine kwamen we aan bij Linklaters, een Engels Magic Circle-kantoor dat hoog in de Amsterdamse WTC toren is gehuisvest.

De Masterclass was gericht op het verbeteren van onze juridische en non-juridische vaardigheden en bij Linklaters lag de nadruk op onderhandelingen. Na een introductie over het kantoor kregen we onze opdracht voor de rest van de middag: het opzetten van een joint venture structuur, waarbij drie chemische bedrijven betrokken waren.

Het gezelschap werd ingedeeld in drie groepen en onder leiding van een advocaat vertegenwoordigde iedere groep een bedrijf. Ieder bedrijf had zijn eigen redenen voor en verwachtingen bij de Joint Venture en deze specifieke inside-information was vrijwel alleen binnen de betreffende groep bekend. Samen met mijn groepje vertegenwoordigde ik een Nederlands chemiebedrijf dat de meerderheid van de aandelen zou inbrengen, maar wat werd geteisterd door financiële ‘uitdagingen’ en bovendien te kampen had met een CFO die zich qua hobby’s kon meten met Walter Palmer.

Tijdens de onderhandelingen werd door alle partijen met scherp geschoten en was niet iedereen altijd even bereid om terrein op te geven. Ondanks herhaaldelijke opmerkingen van onze Commissaris Externe Betrekkingen dat we het toch echt ‘samen’ moesten gaan doen, nam niemand een spreekwoordelijk blad voor de mond. Onder enige druk van de aanwezige advocaten werd uiteindelijk een conclusie bereikt, waar opvallend genoeg nog in de nabije toekomst over gepraat zou gaan worden.

Na het harde werken was er nog gelegenheid om, onder het genot van champagne, bier en heerlijke hapjes, verder te praten en/of elkaar af te rekenen op die ene opmerking in de onderhandeling die toch écht je hele voorstel onderuit haalde. Ik kon terugkijken op een zeer geslaagd eerste kantoorbezoek met het Molengraaff Dispuut. Via deze weg wil ik Linklaters daarom namens alle aanwezigen nogmaals hartelijk bedanken!

Door: Stijn Theunissen