Lustrum | Compete to Invent, wedstrijddag

Op vrijdag 18 november 2016 vond de tweede lustrumactiviteit van Lustrum II van het Molengraaff Dispuut plaats. De dag stond in het teken van competitie en innovatie. Voor de deelnemers zich op het strijdtoneel begaven, werden zij toegesproken door Tim de Greve, Partner Litigation and Dispute Resolution, van Stibbe. Vol enthousiasme gaf hij de studenten de boodschap mee dat zij niet enkel moeten procederen met het wetboek in de hand, maar dat zij ook naar hun onderbuikgevoel moeten kunnen luisteren. Het was in beginsel wat beangstigend om niet meer enkel te vertrouwen op je aangeleerde kennis, maar ook op je ‘gezonde’ verstand. Toch hebben deze woorden een goede basis gelegd voor de rest van de middag.

 In de rol van Hoge Raad moesten de deelnemers oordelen over de aansprakelijkheid bij schade door een zelfvliegende taxi. Het was aan de studenten om te bepalen of in de toekomst de producent van een zelfbesturend voertuig, de koper en daarmee gebruiker van een zelfbesturend voertuig of de “bestuurder” van een zelfbesturend voertuig aansprakelijk gesteld moest worden. De studenten moesten met een oordeel komen, waaruit in de toekomst afgeleid kan worden wie in specifieke situaties aansprakelijk zal zijn. Wie de duidelijkste rechtsregels had opgesteld, zou als winnaar uit de strijd komen.

Zoals uit de inleiding verwacht kan worden, vereist dit niet enkel kennis van het recht, maar ook het gebruiken van het gezonde verstand. Wat willen wij nu eigenlijk als maatschappij? Moeten we technologische ontwikkelingen aanmoedigen en daarom kiezen voor zo min mogelijk aansprakelijkheid voor de producent? Willen we dat de bestuurder van een voertuig aansprakelijk blijft ook al wordt het voertuig als zelfbesturend gepresenteerd?

Onder begeleiding van verschillende kantoorgenoten van Stibbe hebben de studenten een arrest geschreven. In de meeste arresten kwam naar voren dat de mate van aansprakelijkheid van de producent via een glijdende schaal moest worden vastgelegd. Uiteindelijk is hier één groep als winnaar uitgekomen. De dag is afgesloten met een borrel en een daaropvolgend diner in het centrum van Utrecht. Het was een leerzame dag. De studenten zullen vanaf nu de uitdaging hebben om niet enkel juridisch naar een zaak te kijken, maar deze eerst proberen te benaderen met het gezonde verstand.

 Zoals Tim de Greve zegt: “Met je benen omhoog voor het raam zitten en nadenken over een oplossing.”

Door: Anouk Lankhaar

Bekijk ook de foto’s en het filmpje.