Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Symposium Claimcultuur

26 February |13:30 - 17:00

Op maandag 26 februari 2018 organiseert het Molengraaff Dispuut het jaarlijkse symposium. Dit jaar is het symposium in een nieuw jasje gestoken en heeft het een interactieve opzet!

Het thema van dit jaar is het spraakmakende onderwerp ‘Claimcultuur’. De laatste jaren wordt er steeds vaker gesproken over een toenemende claimcultuur in Nederland. Wat houdt dit precies in? Krijgen we echt een claimcultuur in Nederland? En zo ja, is dat gewenst?

Het symposium wordt afgetrapt met een openingslezing door prof. mr. Ivo Giesen. Daarna wordt in kleinere groepen dieper ingegaan op diverse deelonderwerpen. Deze verdieping zal bestaan uit een algemene uitleg van het onderwerp, maar ook uit een discussie en behandeling van een interactieve opdracht.

Bij aanmelding voor het symposium kan een voorkeur worden doorgegeven voor een van de deelonderwerpen. De deelonderwerpen zijn:

Seksuele intimidatie, met als spreker advocate mr. Eva Huls, die zowel in het strafrecht als in het privaatrecht procedeert. Tijdens deze verdieping wordt naar de lopende #metoo discussie gekeken. Daarnaast worden een aantal juridische vraagstukken behandeld. Wat kan er allemaal geclaimd worden in Nederland door slachtoffers van seksueel intimidatie? Hoe kan dit bewezen worden? Kan de aangewezen verdachte reputatieschade claimen? De antwoorden op deze vragen zullen besproken worden bij de verdieping van dit deelonderwerp.

Claimbedrijven, met als spreker mr. Ilja Tillema, universitair docent en onderzoeker op dit gebied aan de Erasmus Universiteit. Bij dit deelonderwerp kan bijvoorbeeld gedacht worden aan bedrijven die namens passagiers claims indienen tegen vliegtuigmaatschappijen na vertraagde vluchten. Tijdens de verdieping van dit deelonderwerp zal het fenomeen en de maatschappelijke context van massaschadeclaims worden toegelicht. Ook wordt ingegaan op de rol van commerciële bedrijven hierbij.

Amerikaanse claimcultuur, met als spreker mr. Lotte Meurkens, betrokken bij de Universiteit van Maastricht met onderzoek naar Amerikaanse ‘punitive damages’. Tijdens deze verdieping zal de Amerikaanse claimcultuur en de belangrijkste fundamentele en juridische verschillen tussen het Nederlandse en Amerikaanse systeem worden uitgelegd. Ook zal het onderwerp ‘punitive damages’, dat wil zeggen een boete bovenop de schadevergoeding bedoeld om kwalijk gedrag van een aansprakelijke partij te bestraffen, aan bod komen.

Het symposium vangt aan om 13.30 uur en zal tot 17.00 uur duren. Na afloop van het symposium is er uiteraard gelegenheid om na te borrelen. Ook kan je je opgeven voor een driegangendiner bij Restaurant Den Dreack, voor een kleine eigen bijdrage van €12,50. Wees er snel bij, want vol = vol. Schrijf je hier in!

 

Details

Date:
26 February
Time:
13:30 - 17:00

Venue

Academiegebouw
Domplein
Utrecht, Netherlands
+ Google Map