Verdiepingscursus ‘Corporate Social Responsibility’

Iedere zichzelf respecterende onderneming heeft tegenwoordig een visie op Corporate Social Responsibility (afgekort: CSR). Dit betekent voor sommigen dat het licht een uur eerder uitgaat om stroom te besparen, terwijl anderen hun volledige leveranciersketen doorlichten op duurzaamheid. Aangewakkerd door een groeiende schaarste aan grondstoffen en de wereldwijde economische crisis kan niemand er meer omheen: er zal iets moeten veranderen. Is dit een hype waar over enkele jaren niemand meer over praat? Is het een loze term om de klant tevreden te houden? Of hebben we hier te maken met een blijvende omslag in het denken van bedrijven? Tijd voor het Molengraaff Dispuut om de zin van de onzin te scheiden en een duidelijk antwoord op deze vragen te krijgen.

Louise Vytopil
De eerste bijeenkomst werd door Louise Vytopil, onderzoekster aan het Molengraaff Instituut, gespecialiseerd in CSR in productieketens, verzorgd. Er werd geschetst hoe moedermaatschappijen aansprakelijk gesteld kunnen worden voor misstanden bij hun leveranciers. Voornamelijk werd duidelijk hoe problematisch dit kan zijn. Vaak zitten er vele schakels in een productieproces en vinden de misstanden plaats in een lagelonenland aan de andere kant van de wereld. Er ontstond een inhoudelijk sterk en interessant gesprek tussen de studenten en mevrouw Vytopil. De toon van de module was gezet.

Rabobank
Op het hoofdkantoor van de Rabobank werd door Bas Rüter de tweede bijeenkomst verzorgd. Rüter is als director of sustainability verantwoordelijk voor het duurzame beleid bij de Rabobank. Het is interessant om te zien hoe een bank probeert verantwoordelijk te ondernemen. Door duurzame projecten te ondersteunen en anderen te laten vallen wordt een poging gedaan bij te dragen aan een betere wereld. Het duurde niet lang voordat het woord ‘Libor-affaire’ viel, wat de discussie extra pit gaf. Er werd de studenten op het hard gedrukt dat dit slechts een incident is geweest. Na de borrel volgde de onvermijdelijke vraag: ‘’mogen we misschien heel even naar de bovenste verdieping?’’

De Brauw
Bij de Brauw in Amsterdam werd de afsluitende bijeenkomst gehouden. Medewerkers (waaronder enkele ex-Molengravers) van het kantoor verzorgden een inleiding over de Brauw en een korte rondleiding door het gebouw. Het inhoudelijke deel van de dag werd verzorgd door Jonathan Soeharno en Diane Zivkovic. Zij vertelden hoe een advocatenkantoor CSR in hun beleid meeneemt, door te helpen met het opstellen van CSR-codes en door elk jaar 10 maatschappelijk verantwoorde zaken gratis voor hun rekening te nemen. Het tweede deel van de dag vond plaats bij een dergelijk project van de Brauw, het fotografiemuseum FOAM. Hier werd, met een uitgebreide rondleiding en borrel, de module in stijl afgesloten.

Door: Ruurd Zanting