Vaardighedencarrousel Van Benthem en Keulen 2012

Door Folker de Wiite

‘De tijd tikt door. Alweer te laat vertrokken, toch maar even de afsnijroute. Net op tijd kom ik aan bij Van Benthem & Keulen. In de lobby word ik al opgewacht door iemand die zich later zal voorstellen als Johan Koggink, de directeur. Ik neem de lift naar de vijfde etage en de eerste bijeenkomst begint.’

Op 24 oktober, 14 en 28 november hebben leden van het Molengraaff Dispuut een vaardighedencarrousel bij Van Benthem & Keulen gevolgd met als doel de vaardigheden waarover een advocaat dient te beschikken te ontwikkelen.

De eerste bijeenkomst werd verzorgd door Arjan Schuman met als onderwerp presentatievaardigheden. De eerste helft van de avond bestond uit theorie: plant de voeten stevig in de grond, houdt oogcontact met het publiek en visualiseer het verhaal. Daarna mochten wij zelf aan de slag en kregen individueel punten om aan te werken.

Marcel Ruygvoorn leerde ons de tweede bijeenkomst meer over het onderwerp drafting skills. Hij gaf ons de basisstappen om een contract op te stellen en liet zien hoe strategisch woordgebruik een wereld van verschil kan betekenen voor de positie van de cliënt.

De derde en tevens laatste bijeenkomst werd gegeven door Arno van Beurden met de topic cliëntbenadering en pleitvaardigheid. De les van die avond was dat een advocaat niet alleen inhoudelijk sterk in de schoenen moet staan, maar dat mensenkennis net zo belangrijk is om de top te kunnen bereiken.

Al met al waren de bijeenkomsten een diverse en geslaagde manier om een betere indruk te krijgen van de kwaliteiten waarover een goede advocaat dient te beschikken.