Studietrip 2014 – Barcelona

Met de nodige vertraging vertrokken we op donderdag 6 februari richting Barcelona. De Nederlandse regen achter ons latend kwamen we aan in Barcelona waar een aangenaam Spaans zonnetje ons welkom heette. De komende vier dagen zouden in het teken staan van de Spaanse cultuur en uiteraard het Spaanse juridische leven.

Voor de eerste twee dagen stonden er formele activiteiten gepland. Op donderdagavond bezochten we de catalan news agency. Hier kregen we een presentatie over de onafhankelijkheidswens van Catalonië. We hoorden hoe ingewikkeld deze kwestie is en dat het nog maar afwachten is of ooit daadwerkelijk onafhankelijkheid zal worden bereikt.

Op vrijdag bezochten we allereerst het kantoor van Clifford Chance. De manager van het kantoor vertelde ons waar ze zich in Barcelona mee bezig houden. Voor een carrière in Spanje moet je opgewassen zijn tegen de chaos en het geschreeuw, aldus de manager. Vervolgens namen we een kijkje op de universiteit van Barcelona. Hier kregen we een mini-college over het nieuwe civiele wetboek van Catalonië. Na een rondleiding door de bibliotheek gingen we nog op de foto met de door Gaudí ontworpen poort van de universiteit. Vrijdagmiddag was de laatste formele activiteit, een bezoekje aan het consulaat. Twee Nederlanders, werkzaam als advocaat in Barcelona, vertelden ons over de verschillen met de Nederlandse rechtspraktijk.

Met de formele activiteiten achter de rug was het tijd voor ontspanning en Spaanse cultuur. Vrijdagavond gingen we uiteten in een restaurantje waar we ondertussen konden genieten van de flamenco -dans en muziek. De avond werd voortgezet in een café met drankjes en ‘weerwolven’ en afgesloten in een Spaanse club.

De zaterdag en zondag werden gevuld met culturele uitstapjes en veel vrije tijd. Eerst een bezoek aan het prachtige Palau de la Música Catalana. In de avond een wandeling naar Montjuïc waar we het adembenemende uitzicht over Barcelona konden bewonderen tezamen met de bekende fonteinenshow. De laatste avond in Barcelona werd goed besteed. Vanuit het hostel door naar het centrum om tot in de vroege uurtjes te dansen in een Spaanse tent. Op zondag bezochten we de hoofdattracties van Barcelona, Parque Güell en La Sagrada Familia.

Vermoeid maar voldaan vertrokken we zondagmiddag weer richting het vliegveld. We hebben genoten van het weer, het eten, de gezelligheid en de prachtige stad. Het was een gezellige studietrip die niet snel vergeten zal worden.

Door: Josje van den Heuvel