Studietrip 2012

Door Ephraim Dekkers

Het is nog vroeg in de ochtend als we in de centrale hal van het station in Utrecht verzamelen om op weg te gaan naar Rome. De bestemming van de eerste korte studietrip van het Molengraaff Dispuut. In slechts één weekend zullen we kennis maken met alle aspecten van het Romeinse juridische en culturele leven. Van vechtende gladiatoren via de harmonisering van het privaatrecht langs clubs die ´Lucy´ heten tot hermafrodiete kunstuitspatting in de villa Borghese. Dit alles onder het genot van een felblauwe lucht, een stralende zon en op zijn tijd een goed glas Italiaanse wijn.

Na een snelle opfrisbeurt in ons centraal gelegen hostel is de eerste bestemming Unidroit. We worden welkom geheten in een statige villa waarvan de muren beschilderd zijn met oude landkaarten. Terwijl we ons zo onopvallend mogelijk vergapen aan de prachtige muren en plafonds, horen we wat voor een juridische en politieke fijngevoeligheid er vereist is, om op het vlak van de harmonisering van het internationaal privaatrecht resultaat te bereiken.

´s Avonds is het tijd voor een griezeltocht. Onze gids weet ons over werkelijk elke plek in Rome een lugubere of mysterieuze gebeurtenis te vertellen. De één nog onwaarschijnlijker dan de ander. Ervan uitgegaan dat er in elk verhaal een kern van waarheid zit, belooft het een spannend weekend te worden!

Zaterdagochtend staan we vroeg op. We hebben een vol programma waarin zo´n beetje alle culturele hoogte punten van Rome verstopt zitten. Het Colosseum, dat ook naar moderne maatstaven nog bijzonder imposant is, het Forum Roman en ´s middags het Pantheon. Als laatste bezoeken we de Sint Pieter, waar we getuige zijn van en een ware oproer. Schreeuwende en zingende mensen zijn in een grote kerstboom geklommen. De Zwitserse garde moet er aan te pas komen om ze te verwijderen.

Nog nagenietend van al het schoons uit het museum van het Vaticaan, waar we onder meer de Sixtijnse kapel hebben bekeken, nuttigen we ‘s avonds een heerlijk diner. We eindigen de avond in club Lucy waar de voetjes van de vloer kunnen. Onder het toeziend oog van een gevaarlijk ogende bewaker en opgezweept door een fanatieke MC maken we er met z´n allen een gezellige avond van.

Enigszins vermoeid begeven we ons zondagochtend naar de Villa Borghese. Overdonderd door alle schitterende beelden en schilderijen verdwijnt de vermoeidheid als sneeuw voor de zon. Carravagio, Bernini en Da Vinci, de een nog mooier dan de ander. Wat een geweldig museum!

Maandag ochtend staat onze laatste activiteit gepland, een bezoek aan de FAO. Een orgaan van de VN dat tot doel heeft de honger in de wereld te bestrijden. We krijgen een interessante inkijk de werkwijze van zo´n VN orgaan en leren hoe via het maken van goede wetgeving honger kan worden bestreden.

Gehaast vertrekken we naar het vliegveld en om 5 uur landen we op Schiphol. In de trein terug naar Utrecht praten we uitgeput en voldaan na. Het weekend is voorbijgevlogen en we zullen het niet snel vergeten!