Studiereis 2015 – Kuala Lumpur

Op vrijdagavond 17 april 2015 stapten we met een leuke groep van achttien leden van het Molengraaff Dispuut, met achttien bijbehorende grote koffers, de trein in naar Schiphol. Op weg naar Kuala Lumpur!

Hoewel het programma van tevoren nog grotendeels ‘geheim’ was, verwachtten we veel over het rechtssysteem van Maleisië te leren. Ook waren we erg benieuwd naar de cultuur en natuur aldaar. Aan onze verwachtingen is ruimschoots voldaan. Het was een erg leerzame, bijzondere en leuke week.

Na een lange, voorspoedig verlopen reis kwamen we aan in ons hotel in het centrum van Kuala Lumpur. De eerste dag van onze reis in Kuala Lumpur begon met een vol en afwisselend programma. Zo bezochten we ’s ochtends de Menara KL Tower. Dit is de hoogst gelegen toren van de stad en gaf ons een prachtig uitzicht over de stad. Het was erg indrukwekkend om te zien hoeveel hoge gebouwen de stad telt. Hierna bezochten we een groot aquarium; in de middag maakten we een door de stad Kuala Lumpur verzorgde stadswandeling door Kampung Baru. In deze wijk konden we kennis maken met de oorspronkelijke cultuur van Maleisië. De gids kon ons veel vertellen over de geschiedenis en cultuur van dit gedeelte van de stad. Het sterke contrast met het moderne gedeelte van Kuala Lumpur was indrukwekkend om te zien. Ook maakten we op onze eerste dag meteen kennis met de hevige regenbuien die regelmatig vallen aan het einde van de middag. We hadden geluk dat we net aan het genieten waren van een typisch Maleis drankje en we zodoende droog bleven.

Maandagochtend brachten we een bezoek aan het parlement van Maleisië, onze eerste ‘formele activiteit’ van de studiereis. Via een koptelefoon kregen we een Engelse vertaling van de behandeling van verschillende vragen die door parlementsleden waren ingediend. Dit was erg vergelijkbaar met het Nederlandse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Ook werd het Molengraaff Dispuut tijdens de plenaire behandeling nog even welkom geheten door de Minister van The Prime Minister’s Department van Maleisië! In de middag gingen we de natuur in, met een bezoek aan het KL Bird Park. Ontzettend veel verschillende vogels lopen hier door elkaar los. Het was heel bijzonder dat je tussen alle vogels kon lopen. Nadat we het hele park gezien hadden, hebben we heerlijk gegeten in het restaurant van het Bird Park.

Op de derde dag stond een bezoek aan het KLRCA, het Arbitrage Instituut van Kuala Lumpur, op het programma. Het was erg interessant om te horen welke functie arbitrage vervult en hoe het Arbitrage Instituut te werk gaat. Ook een rondleiding door het mooie (nieuwe) gebouw mocht niet ontbreken. In de avond werden we door de heer Chang uitgenodigd op zijn advocatenkantoor. Ook had de heer Chang een oud-rechter uitgenodigd. Samen vertelden zij erg enthousiast over het Maleise rechtssysteem en over de werkzaamheden van meneer Chang. Na afloop had de heer Chang voor ons een etentje georganiseerd in een restaurant in Chinatown waar we typische Maleise gerechten gegeten hebben. De heer Chang en zijn medewerkers ontvingen ons erg gastvrij!

De woensdag stond geheel in het teken van de natuur. We brachten de dag door in het regenwoud van Kuala Lumpur. Onder begeleiding van een gids maakten we een stevige wandeling door het woud, met als kers op de taart een wandeling over een aantal hoog gelegen loopbruggen. Het was een bijzonder mooie ervaring! We sloten de middag af met een bezoek aan de Batu Caves, een grote heilige grot waarvan je de ingang pas bereikt na een trap van 272 (!) treden te hebben beklommen. ’s Avonds waren we uitgenodigd door de Minister van The Prime Minister’s Department van Maleisië om met hem te dineren in een goed restaurant. Deze uitnodiging was een grote verassing voor ons en het etentje was een bijzondere ervaring.

De volgende ochtend kregen we een rondleiding, verzorgd door een paar enthousiaste studenten, door de rechtenfaculteit van de Universiteit van Malaya. We kregen de Moot Court zalen en de bibliotheek te zien, en we mochten een college Staatsrecht bijwonen. ’s Middags gingen we Chinatown in om even door Petaling Street te lopen. Deze straat staat vol met Chinese kraampjes waar allerlei namaak-artikelen verkocht worden.

Ook een bezoek aan de Nederlandse Ambassade mag op een studiereis natuurlijk niet ontbreken. Vrijdagochtend vertelden twee medewerkers van de Ambassade ons over hun werkzaamheden aldaar. Zij zijn er onder andere voor Nederlandse ondernemers, die een bedrijf in Maleisië beginnen. Na een heerlijke lunch hadden we ’s middags alweer onze laatste inhoudelijke activiteit van deze week. Bij het advocatenkantoor Shearn Delamore & Co woonden we een presentatie bij over mededingingsrecht, welke dag we afsloten met de maandelijkse kantoorborrel op kantoor.

Zaterdag was helaas onze laatste dag aangebroken. ’s Ochtends stond er een bezoek gepland aan de mooie Masjid Jamek moskee. Nadat we een vrije middag doorgebracht hadden rondom Times Square, genoten we met de hele groep van een heerlijk etentje in een leuk restaurant als afsluiter van onze studiereis.

We hebben erg genoten en veel geleerd van alle inhoudelijke en culturele activiteiten. Daarnaast was er voldoende tijd gehad om elkaar beter te leren kennen.

Namens alle deelnemers van de studiereis willen we de studiereiscommissie en het bestuur van het Molengraaff Dispuut ontzettend bedanken voor deze goed georganiseerde en onvergetelijke week!

Door: Nienke Kuipers