Studiereis 2014 – Curacao

Op 18 april 2014 zijn we met 18 gemotiveerde leden van het Molengraaff Dispuut afgereisd naar Curaçao voor de jaarlijkse studiereis. Het doel van deze reis was om kennis te maken met het (privaat)recht op het grootste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen, wat zeker is gelukt. Het was een interessante en leerzame week, vol met juridische, culturele en sociale hoogtepunten.

Willemstad
Vanwege verschillende feestdagen zijn we de week begonnen met culturele en sociale activiteiten. De eerste dag stond een rondleiding op de planning,om zo een beter beeld te krijgen van de hoofdstad en de grootste plaats op het eiland, Willemstad. De rondleiding werd voornamelijk gebaseerd op de functionele en architectonische aspecten van de panden. Alle deelnemers weten nu wat voor type dak het beste tot zijn recht komt bij de hoge temperaturen in het Caribisch gebied!
Na de rondleiding hebben we een bezoek gebracht aan het slavenmuseum. De slavernij heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Curaçao waardoor een bezoek aan het museum zeker niet mocht ontbreken.

Klein Curaçao & Christoffelberg
Op de tweede dag was het tijd om de stad te verlaten en zijn wij met de boot vertrokken naar het kleine onbewoonde eiland Klein Curaçao. Naast te hebben genoten van de adembenemende stranden, hebben we de vuurtoren en het schipwrak bezocht, een aparte ervaring. Tijdens het snorkelen hebben vele van ons mooie vissen, roggen en schildpadden waargenomen!
De volgende ochtend vroeg zijn we begonnen aan de beklimming van de Christoffelberg. Na een klim van ongeveer twee uur stonden we op het hoogste punt van het eiland, waar we met een euforisch gevoel van de zonsopgang hebben genoten. Nadat iedereen was bijgekomen van de klim hebben we leguaan gegeten bij het inmiddels bekende restaurant ‘Jaanchies’, een ware beleving.

Rechtspraak & Universiteit
De vierde dag zijn we begonnen met de inhoudelijke activiteiten en stond als eerste een bezoek aan het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op het programma. Na een mondelinge behandeling van de rolzitting, voor ons onbekend, hebben we verschillende zittingen bijgewoond wat erg interessant was. Een leuk detail, ons bezoek aan het Gemeenschappelijk Hof van Justitie haalde zelfs de lokale krant!

In de middag bezochten we de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez. Hier werden we ontvangen door twee docenten en kregen we een lezing over het privaatrecht op Curaçao, met name toegespitst op de verschillen met het Nederlandse privaatrecht. Na de lezing kregen we een rondleiding door de UoC en de bibliotheek en was er gelegenheid om te discussiëren met rechtenstudenten van de UoC. Dit leverde interessante gesprekken op, zowel inhoudelijk over de verschillen tussen de landen met betrekking tot het privaatrecht als over de volledige onafhankelijkheid van Curaçao.

Marine & Kamer van Koophandel
Om ook wat meer te weten te komen over de kustwacht en de marine in het Caribisch gebied zijn we de volgende ochtend op bezoek geweest bij de marinebases Parera. Door verschillende inhoudelijke presentaties hebben we nu veel meer kennis over de rol van deze twee organisaties. De ochtend werd afgesloten met een heerlijke blauwe hap.
Na deze interessante ochtend hebben we ons begeven naar de Kamer van Koophandel op Curaçao. Hier ontvingen we een presentatie over de veel voorkomende rechtsvormen van bedrijven op Curaçao en hoe je een eigen bedrijf kan opzetten.

Advocatenkantoren
De laatste twee dagen stonden in het teken van advocatenkantoren, iets wat op een studiereis van rechtenstudenten natuurlijk niet kan ontbreken. We begonnen met het advocatenkantoor HBN Law. Daar werden we ontvangen met een heerlijke lunch waarna we een presentatie kregen en ons daarna in groepjes moesten buigen over een ondernemingsrechtelijke casus. Het was een hele interessante middag waarin de verschillen tussen het privaatrecht in Nederland en op Curaçao goed tot uitdrukking kwam.

We sloten deze dag af met een gezellige borrel in het Miles Jazz café samen met de Jonge Balie Curaçao. Er waren veel advocaten van verschillende kantoren aanwezig waarmee we gezellige conversaties hebben gevoerd.

De volgende dag brachten we een bezoek aan het advocatenkantoor VanEpsKunnemanVanDoorne, onze laatste activiteit. Bij VanEps kregen we een casus die we in groepjes moesten behandelen en later voor verschillende medewerkers bepleiten. Deze interessante middag werd afgesloten met een borrel.

Naast deze vele inhoudelijke en culturele activiteiten was er ook nog tijd voor de deelnemers om elkaar en het eiland beter te leren kennen. De avonden werden vaak met de hele groep gezamenlijk doorgebracht, met heerlijk eten en drankjes in de mooie beach clubs. Het was een onvergetelijke studiereis, met vele leerzame, interessante en gezellige momenten en mooie hoogtepunten.

Wij willen bij deze dan ook nogmaals alle sponsoren, docenten en contactpersonen, hartelijk bedanken voor het mede-mogelijk maken van deze indrukwekkende reis!

Namens alle deelnemers aan de studiereis,

Door: Carlijn Schreuder