MD Masterclass | Sport en recht: Uitzendrechten

Woensdag 16 mei, de dag van het bezoek aan BarentsKrans was aangebroken. De tweede bijeenkomst van de MD-Masterclass Sport en Recht. Heel benieuwd naar het onderwerp, maar tegelijkertijd ook erg benieuwd naar hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat bij een advocatenkantoor, stapte ik in de trein naar Den Haag. Het was voor mij de eerste keer dat ik advocaten in hun dagelijkse habitat zou aantreffen en vond het daarom ook wel een beetje spannend.

Daar aangekomen, gingen we met de tram richting het kantoor. Onderweg kwamen we al in de juiste gemoedstoestand door juridisch sightseeing in Den Haag: “Hier rechts is de Hoge Raad gevestigd, hier links zit de Raad van State!” Bij het binnenstappen van het kantoor was ik vrijwel meteen onder de indruk. Een bibliotheek, een grote ronde trap in het midden en een hoog plafond.

We werden hartelijk ontvangen en begeleid naar de vergaderruimte, waar gebak en drinken ons stond op te wachten. Het was tot in de puntjes verzorgd. Vervolgens hadden twee advocaten een workshop voorbereid die geheel in het teken stond van de Formule 1. De workshop ging over sponsorovereenkomsten bij het organiseren van de Formule 1. Het gaf ons een goede indruk van de omvang van een dergelijk evenement en hoeveel geld ermee gemoeid was. Maar nog belangrijker: het maakte ons vooral erg bewust van het feit dat er juridisch ook veel geregeld moet worden en dat dit onze taak later, maar ook nu, zal zijn. Ook nu zeg ik, omdat het daarna aan ons was, om op basis van een casus een sponsorovereenkomst tussen BarentsKrans en een Formule 1-team op te stellen. Al met al was de workshop bijzonder leerzaam.

Na de workshop volgde een rondleiding door het kantoor met zo nu en dan gesprekjes met advocaten die druk bezig waren, om na afloop aan de lunch te beginnen. Tijdens de lunch liepen er veel advocaten van het kantoor rond die erg nieuwsgierig waren naar ons als gasten. Dit leverde nuttige gesprekken op; je kon alles aan ze vragen. Ik had het gevoel dat ik een goede indruk had gekregen van het kantoor: erg prettige mensen om je heen, een fijne sfeer, juridisch hoog aangeschreven en een prachtige locatie. Ik was blij dat ik ben meegegaan met dit bezoek en kijk al uit naar de hopelijk nog komende bezoeken.

– Douwe Dijkstra