Kickstart II: Pleitvaardigheid

Op 19 oktober 2017 vond de tweede Kickstartbijeenkomst plaats. Voor mij was dit de eerste Kickstartbijeenkomst die ik heb bezocht als lid van Molengraaff. Het was erg leuk, vooropgesteld, om zoveel nieuwe leden van het Molengraaff Dispuut op deze avond te ontmoeten. Je leert veel nieuwe mensen kennen met allen een overkoepelende interesse: het privaatrecht.

Deze Kickstartbijeenkomst werd aangegrepen om ons, nieuwe leden, eens flink te motiveren voor het ontwikkelen van onze pleitvaardigheden met het uiteindelijke doel om het ledenaantal van het Molengraaff Pleitteam te laten stijgen. We moesten een casus bepleiten in groepjes, waarbij een ieder een actieve bijdrage moest leveren. Was dit niet het geval bij het pleidooi, dan was dit wel bij de re-/dupliek. De casus waren goed geschreven en waren aanleiding tot prachtige woordenwisselingen, vurige betogen en knalharde verwijten aan het adres van de wederpartij. Het was superleuk en leerzaam om te doen! Ondanks enige nervositeit ging het pleiten iedereen fantastisch goed af! Ook de mensen die minder pleitervaringen hadden, brachten mooie pleidooien ten tonele.

De jury was zichtbaar onder de indruk van de prestaties, maar gaven ook leerzame, opbouwende kritiek/commentaar zodat iedereen is weggegaan met aandachtspunten voor de volgende keer. Uiteraard was de casus privaatrechtelijk van aard; het behandelde het leerstuk van de onrechtmatige daad, zodat het voor iedereen een toegankelijke casus was. Dit bevorderde de focus op de vaardigheden die met het pleiten aan de orde komen, zoals overtuigingskracht en non-verbale communicatie en niet zozeer het inhoudelijke aspect (hetgeen te allen tijde uiteraard van belang is!).

Na afloop hebben we de avond afgesloten in Café Otje, alwaar we met elkaar na konden praten onder het genot van een biertje. De Kickstartbijeenkomst was zeer geslaagd en ik kan iedereen aanraden zijn/haar pleitervaring te vergroten. Het is niet alleen leerzaam voor de toekomst, maar ook fantastisch leuk om te doen!

– Wilbert Peters