Kantoorbezoek Houthoff | Legal Design

Op 17 november stond er een bezoek aan Houthoff op de planning.  Tijdens dit bezoek kwam het onderwerp ‘Legal Design’ aan de orde. Geïntrigeerd door dit innovatief klinkende concept besloot ik mij te laten verrassen. Bij aanvang werd ons gevraagd om een alinea uit een contract van 14 pagina’s eenvoudig weer te geven door middel van een tekening. Al snel bleek dat het niet mogelijk was om een eenduidige betekenis te geven aan wat er in deze alinea stond geschreven. Er is dan ook twaalf jaar lang geprocedeerd over dit stuk tekst; een geschil wat in feite ging over de plaatsing van een komma!

Dit is precies wat door middel van Legal Design kan worden voorkomen. Met visuals, zoals tijdlijnen, diagrammen en infographics, kan men tot een beter begrip komen van wat er nu daadwerkelijk in een tekst staat. Dit is een efficiënte en effectieve manier om ingewikkelde contracten, tijdlijnen of gebeurtenissen te verduidelijken. Ook is het een manier om de interpretatie, van hetgeen waarover wordt geprocedeerd, in het voordeel van jouw cliënt te laten werken. Werkelijk een prachtconcept!

Daarnaast werd ons op deze casual Friday ook de mogelijkheid geboden om kennis te maken met een aantal medewerkers. Hierbij konden we alle vragen stellen die we konden bedenken, bijvoorbeeld over het vak, de opleiding of hun persoonlijke carrièrekeuze. Het mocht allemaal. Al met al was het een zeer verrijkende ervaring. Meegaan naar kantoorbezoeken is wat mij betreft dan ook een echte aanrader!

– Ilyza Silva