Banking & Finance: Stibbe

Dinsdag 5 juni 2018 zijn we met een groep leden naar Stibbe gegaan. Het thema van de dag was Banking & Finance. Een boeiende sectie, waar ik vooraf weinig van wist. Wij arriveerden om 9:30 uur bij Stibbe, om na ontvangst de lift naar één van de bovenste verdiepingen te nemen. Daar konden wij plaatsnemen in de board room, met een adembenemend uitzicht over Amsterdam. Alvorens wij gingen zitten, was er gelegenheid om koffie of thee met gebak te pakken.

Eenmaal in de board room hebben wij kennisgemaakt met de recruiter en twee advocaten van deze praktijkgroep. Van hen kregen wij het één en ander te horen over het kantoor. Zo heb ik geleerd dat Stibbe ook kantoren heeft in het buitenland en dat je een assessment met drie onderdelen moet maken, als je er stage wilt lopen. Na deze kennismaking werd de casus geïntroduceerd: de financiering van een ambitieus project om een kunstmatig eiland te creëren. Hiervoor was een geldlening van een bankensyndicaat nodig. De ene groep nam de rol van de banken in, terwijl de andere groep de onderneming vertegenwoordigde. We hadden een strak tijdschema om de onderhandelingen voor een overeenkomst voor te bereiden. Daar kwam bij dat bepaalde onderhandelpunten een uitdaging vormden tijdens de besprekingen.

Het was erg interessant om verschillende aspecten van dit soort financieringsovereenkomsten te leren kennen. Ook leidde dit soms tot grappige situaties, waarin op bepaalde punten gebluft werd. Dit is vast en zeker ook een belangrijke vaardigheid in het onderhandelen. De dag werd afgesloten met een voortreffelijke lunch en een rondleiding door het gebouw. Kortom: een zeer geslaagde dag bij Stibbe. Het was erg leuk om op deze manier kennis te maken met dit kantoor.

– Tim Riemens