22 februari 2012 – Lustrum Symposium

Door Yvonne Enserink

22 februari 2012, de dag dat het eerste lustrum van het Molengraaff Dispuut plaatsvond. Een dag waar al lang naar toegeleefd werd door het bestuur, de lustrumcommissie en de leden.

De dag ving aan met een symposium met als onderwerp ‘Intellectueel Eigendom: Survival of the fittest?’ Rond half 1 stroomden de eerste studenten al binnen in het Academiegebouw. Om 1 uur zat de zaal vol en begon het symposium met een inleiding van prof. mr. Ivo Giesen. Hij wist de sfeer er meteen goed in te brengen met een aantal grappen over de spreker, dit deed hij vervolgens bij elke aankondiging van de sprekers. De eerste spreker was prof. mr. Dick van Engelen. Hij gaf een introductie in het intellectueel eigendom, achtergrondinformatie zodat de studenten wat meer te weten kwamen over wat intellectueel eigendom nou precies inhield. Daarna volgde Monique van der Kaden, Legal Manager van Samsung benelux. Zij gaf voornamelijk informatie over wat haar werk inhield en vertelde kort over de Apple vs. Samsung zaak. Na de pauze was het de beurt aan de rechters van respectievelijk de rechtbank en het hof Den Haag, mr. Van Peursen en mr. Kiers-Becking. Zij hielden interessante praktijkverhalen en vertelden over de rol van de rechter in IE-procedures. Last but not least was het de beurt aan dhr. Hoyng, het gehele symposium al nadrukkelijk aanwezig door zijn scherpe opmerkingen en gebaren bij de verhalen van andere sprekers. Hij hield een verhaal over het verleden van intellectueel eigendom, het heden en de toekomst. Hierna was er tijd voor vragen uit de zaal welke leidden tot zeer boeiende en levendige discussies tussen de aanwezige sprekers.

Na de informatieve middag, met gelukkig ook wat humor en scherpe opmerkingen tussendoor, was het de hoogste tijd om met de leden een toost uit te brengen op het lustrum in café Aperitivo. Onze beschermheer Ivo Giesen sneed samen met onze voorzitter Jan-Kostijn de taart aan, die speciaal ter ere van het lustrum gemaakt was met het logo van het Molengraaff Dispuut. Er werd getoost met een heerlijk glaasje prosecco. Toen iedereen voorzien was van een stuk taart, was het de hoogste tijd om het cadeau te onthullen dat namens het Dispuut ter ere van het lustrum aan het Molengraaff Instituut werd aangeboden. Een prachtige ingelijste foto, opgedoken uit het nationaal archief, waarop Molengraaff te zien is die het Academiegebouw in Utrecht uit komt lopen. Na een bedankwoordje van de voorzitter van het Molengraaff Instituut, Katharina Boele-Woelki, begon de jazzband te spelen en kon iedereen heerlijk borrelen.

Als afsluiting van de dag vond er voor een dertigtal leden van het Dispuut en 10 gasten van het Molengraaff Instituut en onze hoofdsponsor Loyens en Loeff nog een heerlijk exlusief driegangendiner bij King Arthur plaats. Hierbij konden de studenten de praktijkdeskundigen de hemd van het lijf vragen: hoogleraren, advocaten en notarissen. Na elk gerecht werd er gewisseld van tafel zodat er de mogelijkheid was met zoveel mogelijk mensen te praten. Er werd nog lang na-geborreld en gepraat!

Er kan dus wel met trots gezegd worden dat het een geslaagd eerste lustrum was!