Kantoorbezoek aan Stibbe

Op de donderdagochtend van 17 oktober 2013 hebben wij een bezoek gebracht aan advocatenkantoor Stibbe. Na de vriendelijke ontvangst werden wij naar een mooie ruimte in het kantoor geleid. In die mooie ruimte volgde een kantoorpresentatie, onder andere inhoudende een schets van het kantoorprofiel, uitleg over de stage mogelijkheden tijdens de studie en werd er verteld over de opleiding die aan junior-medewerkers wordt aangeboden binnen Stibbe. Vervolgens was het tijd voor een vragenrondje, waarbij aan het licht kwam met welk soort rechtsgebieden Stibbe zich bezighoudt en welke mogelijkheden er zijn om bij Stibbe in een kantoor in het buitenland te werken.

Na de inleidende activiteiten en de kantoorpresentatie begonnen wij met de hoofdactiviteit: het pleiten. Maar voordat het pleiten begon, werd de casus eerst grondig bestudeerd en werden er in groepjes de belangrijkste punten genoteerd die relevant waren voor de bepaalde partij. In de casus ging het er om wie er aan aansprakelijk was voor de schade van een zeer kostbare kapotte Chinese vaas. Onder andere de onrechtmatige daad en de aansprakelijkheid van de ondergeschikte kwam hierbij aan bod. Een leuke extra dimensie was dat er ook sprake was van een oproep in vrijwaring. Na wat hevig gezond denkwerk en de nodige discussie werden we weer bijeengeroepen. Het moment der waarheid was aangebroken.

Vele argumenten werden tevoorschijn gehaald, het gebruik van aforismen werd niet geschuwd en de kunst van de overtuiging werd vertoond. Met als gevolg dat de junior-advocaat en de advocaat-stagiair zeer onder de indruk waren. Overigens was men wel aan een bepaalde tijd om te pleiten gebonden.

Vanzelfsprekend waren er ook punten van advies. De tips bestonden uit: gebruik weinig tot geen onnodige zinnen te bevatten beperk je tot de essentiële en relevante punten. Dus hou het vooral duidelijk, beperk je tot de essentie en overtuig.

Na de pleitactiviteit werden wij verwend met een heerlijke lunch met rijkelijk belegde broodjes. Tevens was dit een leuke informele manier om in contact te komen met enkele advocaat-stagiaires, junior-advocaten en advocaten en om achter hun ervaringen met Stibbe en het recht te komen.

We kunnen terugkijken op een zeer interessante en enerverende dag. Wij danken Stibbe zeer voor deze dag.

Door: Jelmer van Straten