15 april 2012 – Bezoek NautaDutilh

Door Tess Hendriks

Met een voorzichtig maarts lentezonnetje in de rug toog een kleine afvaardiging van het Molengraaff Dispuut op donderdag 15 maart richting de Zuidas, ditmaal om een bezoek te brengen aan het advocatenkantoor NautaDutilh. Aan deze middag was het thema “de rechtsgeleerde” gekoppeld; de focus zou dan ook komen te liggen op de combinatie van wetenschap en commerciële advocatuur. Al met al beloofde het een interessante middag te worden…

Recruitster Dorothée Vreede ontving ons in de hal van het imposante kantoor op het Zuidplein, waarna een presentatie van promovendus Frans Overkleeft volgde over zijn promotieonderzoek aan de UvT. Hij ging met name in op de wijze waarop hij als promovendus profijt heeft gehad en heeft van de combinatie met zijn werk als advocaat -op het terrein van het ondernemingsrecht- en promoveren. Praktijkervaring zorgt voor andere inzichten, bovendien kan het contact met cliënten af en toe verassende invalshoeken opleveren. Daarnaast werd echter ook duidelijk dat deze koppeling veel inzet en doorzettingsvermogen vergt.

Vervolgens sprak Marc Blom over zijn ervaring met het doen van een promotieonderzoek naast het werken als advocaat. Hij is partner op de afdeling Banking & Finance een promoveerde zelf enige jaren geleden op prospectusaansprakelijkheid. Ook Marc benadrukt dat juist de combinatie van de wetenschap en de advocatuur voor een verrijking van je promotieonderzoek kan zorgen, door ervaringen uit de praktijk kunnen immers interessante kwesties naar voren komen omdat je midden in de recente ontwikkelingen binnen je vakgebied staat en functioneert.

Inmiddels was het tijd voor een korte rondleiding en een koffiepauze, waarin we even buiten konden uitwaaien en ondertussen genietend van de laatste zonnestraal onze prangende vragen over bijvoorbeeld een stage bij NautaDutilh konden afvuren op een handvol studentstagiaires.

Meer over stages werd ons daarna verteld door twee advocaatstagiaires. Zij volgden de interne opleiding bij NautaDutilh aan het NDinstitute, naast de Law Firm School en de opleiding van de Orde van Advocaten. Professor Teun Struycken zag na een ietwat vertraagde vlucht uit Londen ook nog kans even aan te schuiven en ook hij betoogde dat het combineren van wetenschap en advocatuur grote voordelen heeft en verdieping biedt.

Na deze enerverende en leerzame middag waarin ons een kijkje in de keuken van NautaDutilh werd gegund mochten we onze ogen tenslotte ook even laten wennen aan het prachtige uitzicht vanaf de hoogste etage, waar we het bezoek afsloten met de kantoorborrel.

Het Dispuut wil NautaDutilh op deze plaats nogmaals hartelijk bedanken voor een zeer geslaagd bezoek!