Open Pleitavond

De leden van ons pleitteam zijn sinds november hard aan het trainen om hun pleitvaardigheden verder te ontwikkelen. Inmiddels hebben wij verscheidene professionals en academici mogen ontvangen die ieder hun inzichten omtrent het pleiten hebben overgebracht. Het is prachtig om te zien hoe onze leden zich langzamerhand aan het ontwikkelen zijn tot vurige pleiters. Dit toont ons tegelijkertijd aan dat de kunst van het pleiten is te leren.

Naast de trainingen voor het pleitteam hebben wij dit jaar twee open pleitavonden op het programma staan. De rest van onze leden krijgen zo de mogelijkheid om te stappen in de ‘wereld van het pleiten’. De eerste hiervan vond plaats op woensdag 8 januari en stond geheel in het teken van lichaamstaal. Aangezien de mens in staat is om op een non-verbale manier zijn boodschap over te brengen, is het van belang om te weten op welke aspecten wij hierbij moeten letten. Om deze reden was de heer Gérard Stokkink, expert op het gebied van synergologie, bij ons te gast. De heer Stokkink verzorgde een inspirerende training waarin aan de hand van verscheidene voorbeelden duidelijk werd hoe wij met onze lichaamshouding, mimieken en gebaren boodschap overbrengen. Deze training liet ons zien dat naast een sterk verhaal de wijze waarop dit verhaal wordt overgebracht minstens net zo belangrijk is. Het was bijvoorbeeld leuk om te zien op welke manier culturele achtergronden een rol spelen bij de interpretatie van lichaamstaal. Voor de goede jurist was het handig om andere culturen beter te begrijpen, om te zien wat de rechter nu echt denk en om in te schatten hoe zeker de wederpartij van zijn zaak is. De heer Stokkink zorgde met verschillende opdrachten ervoor dat de hele zaal actief betrokken was. De bezoekers werden op deze manier gemotiveerd om het geleerde gelijk toe te passen.

In het tweede deel van de avond werd gepleit door twee leden van het pleitteam. Het publiek kreeg zo de kans om te zien wat voor invloed lichaamstaal op ons heeft en op welke aspecten wij moeten letten tijdens het pleiten.

Door: Pleitteam commissie