Kantoorbezoek Linklaters

Op donderdag 4 december 2014 bracht het Molengraaff Dispuut een bezoek aan de Amsterdamse vestiging van het Britse Magic Circle kantoor Linklaters. Bij aankomst in het WTC werden wij hartelijk ontvangen door HR hoofd Arianne van Staveren en diens collega Sophie van Odijk van recruitment. Na een rondje koffie met friandises was het eerst de beurt aan Martijn Koopal, partner in de banking divisie, om ons het een en andere over de werkwijze, de verschillende praktijken en geschiedenis van het kantoor te vertellen, waarbij hij regelmatig met leuke anekdotes verwees naar zijn eigen ervaringen als advocaat. Ik denk dat zijn devies “het opdrogen van de natte praktijk” bij menigeen is blijven hangen.

Vervolgens stelden de advocaten die ons zouden helpen met de geplande onderhandelingstraining zich voor. Hiervoor werden we in drie groepen ingedeeld, waarbij elke groep het belang van een partij bij een fictieve chemie-joint venture moest behartigen. Gezien het feit partijen niet van elkaar wisten welke belangen gemeenschappelijk waren en welke tegengesteld, bleek al snel dat het essentieel was een goed plan samen te stellen met meerdere scenario’s. Bij aanvang van de onderhandelingen werd meteen duidelijk dat het een grote opgave ging worden om tot overeenstemming te komen, waarbij al snel bleek hoe de belangen van bijvoorbeeld een Private Equity-fonds en een faciliterende partij erg uiteen kunnen lopen. Echter, na overleg met de “cliënten”, zijn de partijen er uiteindelijk uitgekomen, waardoor de Joint Venture toch geboren is. Uiteraard werd deze geboorte, zoals gewoonlijk bij grote deals, gevierd met bubbels, waarmee tevens de borrel werd aangevangen.

Tijdens de borrel kwamen er nog een tiental andere advocaten van het kantoor mee borrelen, om ons ook de mogelijkheid te geven allerlei algemene en meer specifieke vragen te stellen over het kantoor, de praktijken, en hun eigen ervaringen. Voordat wij weer werden heengezonden, bleek Sinterklaas ook geen onbekende te zijn op de Zuidas: we kregen allemaal nog een goodiebag met een aantal leuke cadeaus. Al met al was het een zeer leuke, maar ook zeker leerzame dag voor allen.

Door: Lars Paanakker